Sosiale medier

Vi bruker alltid fylkesvåpenet som profilbilde i sosiale medier. Dette gjelder hele fylkeskommunen, inkludert skoler og tannklinikker. Da fremstår vi som en helhetlig og tydelig avsender med profesjonell tilstedeværelse på alle flater.

Vær oppmerksom på at Telemark fylkeskommune opptrer som flere avsendere; fylkesadministrasjon, skole, tannklinikk – eller et prosjekt. Derfor er det viktig å ha riktig profilbilde i sosiale medier slik at de ulike brukerkontoene viser en helhetlig avsenderidentitet. Representerer du et prosjekt eller samarbeid som har sin egen visuelle identitet, følger du den, men ta gjerne til deg de generelle tipsene.

some mockup copy.jpg

Profilbilde

  • Profilbildet på sosiale medier er fylkesvåpenet. Husk å bruke riktig original (lastes ned nederst på denne siden).
  • Vi bruker samme profilbilde uavhengig av plattform (Facebook, Instagram, LinkedIn og YouTube).
  • Navnet på organisasjonen kommer frem i teksten som genereres i forbindelse med profilbildet.
  • Lag aldri profilbilder med hele logoen i bildeflaten.

Fylkesvåpenet brukes som profilbilde i sosiale medier. Profilbildet er et lite format der det ikke er hensiktsmessig å bruke hele logoen bestående av fylkesvåpen og navnetrekk (det vil bli uleselig). Navnetrekket vil stå «generisk» i forbindelse med profilbildet i plattformen, tilgjengelig for alle.

01Telemark-SoMe-profilbilde.svg

Nederst på siden kan du laste ned original som fungerer til alle plattformer; både de som bruker kvadratisk- og de som bruker rundt profilbilde.

Forsidebilde

  • Bruk de beste bildene slik at fylkeskommunen/organisasjonen fremstår på en profesjonell og helhetlig måte.
  • Forsidebildet kan være ett rent bilde, eller to motiver satt sammen.
  • Facebook har en stor flate som brukes til forsiden. Hvis du setter tekst i bildet, pass på at den er synlig både på mobil, nettbrett og desktop/PC. Husk at hvis du bruker tekst i bildet, vil ikke dette være tilgjengelig for synshemmede. Tekst som er lagt på selve bildet må også skrives i selve innlegget slik at det kan leses av opplesningsprogrammer.
  • Ha en plan for forsidebildene. Skift dem ut i løpet av året slik at de alltid er aktuelle.
  • Formatet på forsidebilder er 820 x 360 pixler. Disse proporsjonene er forskjellige for desktop (820 x 312) og mobil (640 x 360), derfor er det viktig å plassere visuelle elementer og informasjon innenfor sikkerhetssonen som gjelder for både desktop og mobil (640 x 360).

02Telemark-SoMe-format-FB.png

Forsidebildet skal være et profilerende foto. Husk at når en Facebook-side promoteres, er det dette bildet som kommer opp for målgruppene. Forsidebildet bør endres regelmessig, for eksempel i takt med sesong eller hva som er aktuelt. 

  • Bruk gjerne film/animasjon i forsidebildet. Det kan også være et statisk bilde, eller en sammenstilling av to motiver som synliggjør konseptet dualitet.
  • Logo brukes ikke i forsidebildet da fylkesvåpenet kommer tydelig frem i profilbildet. 
  • Motiver bør være rolige slik at det blir et profesjonelt etterlatt inntrykk.
  • To bilder egner seg godt når du vil vise kontraster, eller bredde og mangfold i fylket.

Nederst på siden kan du laste ned en mal for riktig format på forsidebilder.

Post/innlegg/reels/historier

  • Vært kort og relevant i poster, og husk å bruke klart språk.
  • Bruk mulighetene i plattformene. Treff målgruppen aktivt gjennom bruk av «historier» og «reels». Historie og reels på Facebook og Instagram gir et større blikkfang med sitt stående format (1080 x 1920). Både film og bilder egner seg til historie, og film spesielt godt til reels. Ta høyde for at filmen blir kuttet i over- og underkant i forhåndsvisningen.  
  • Bruk bilder med format 4:5 (1080 x 1350) eller kvadratiske bilder (1080 x 1080 pixler) til postene dine på Facebook og Instagram.
  • Er det tekst i bilde/video, pass på at den er innenfor senter av 1:1-format. Da sikrer du at teksten blir synlig i feeden, og at den ikke blir liggende bak logo, profilnavn eller liknende.
  • Tekst i bilder bør ikke dekke mer enn 40–50 prosent av flaten. Dette er for å holde postene visuelle. Er det behov for mye tekst, legges dette i tekstfeltet.
  • Husk at hvis du bruker tekst i bildet eller filmen, vil ikke dette være tilgjengelig for synshemmede. Legg derfor også tekst i tekstfeltet på Facebook og Instagram.
  • Sett deg inn i hvor mye av teksten som er synlig i nyhetsstrømmen. 
  • Bruk alltid profilfonten Nunito (og Nunito Sans) som tekst/grafikk i bilder hvis mulig. Eneste unntak er når en post lages rett i «historie», da er ikke Nunito et valg og man må bruke den tilgjengelige fonten der.

04Telemark-SoMe-innlegg-mobil-FB.png

Identiteten er summen av flere ting: profilbildet (fylkesvåpenet), navn, bilder og hvordan du kommuniserer i poster. Ikoner eller tekstbudskap som grafikk kan skape ekstra blikkfang.

Nederst på siden kan du laste ned mal for oppsett av poster med foto, tekstbudskap og ikon. Malen finnes i formatene 1:1 for kvadratisk post og 4:5 for høydeformat.

03Telemark-SoMe-format-mobil-FB.png

Bruk de tilgjengelige flatene for best mulig effekt. Høydeformat egner seg best i sosiale medier og får god synergi for «Historier» og «Reels». Det lave formatet forsvinner lettere i mengden.

Nyhetsfeed er ikke like synlig som før, du er ikke sikret at alle ser nye poster på Facebook. Treff målgruppen aktivt gjennom bruk av «Historier»:

05Telemark-SoMe-story-mobil-FB.png

Når du legger ut bilder eller video i «Historier» dukker de opp øverst i nyhetsfeeden, i listen med nylige historier. Bildene spiller hovedrollen, og profilbildet med fylkesvåpenet sørger for en tydelig avsender.

Under er et eksempel fra Instagram. Lagrede historier (som legger seg som høydepunkt på profilen, i de små sirklene) blir som standard oppført med siste opplastede bilde, men det gir også god effekt å bruke ikoner på farget bakgrunn. Det skaper visuell ro og lager tydelige kategorier.

Du kan laste ned ikonpakke for høydepunkter nederst på siden. For å legge til ikoner på et høydepunkt, velger du det aktuelle høydepunktet i mobilappen. Klikk på de tre prikkene nederst til høyre og velg «rediger høydepunkt». Deretter velger du rediger forside og laster opp ikonbildet du ønsker, og klikker ferdig.

06Telemark-SoMe-insta.png

Last ned maler

Bildefiler for profilbilder
Maler for forsidebilder, poster og ikonpakke for høydepunkter

Malene krever Adobe Photoshop og kjennskap til programmet. Gjør deg kjent med retningslinjer for bruk av Telemark fylkeskommunes visuelle profil før du begynner arbeidet. Du må installere fontene Nunito og Nunito Sans før du åpner filene.

 

Publisert: 16.05.2023 Oppdatert: 02.02.2024 kl.10:26