Overdreven trening og doping

Vi kan bli hekta på mye, men hvor går grensen for hva som er greit og hva som er urovekkende? Her finner du informasjon om trening og doping.
Illustrasjonsfoto av overdreven trening og doping
Avhengighet kan føre til mindre interesse for skole, jobb og fritidsinteresser. Det går utover skoleinnsatsen og du risikerer dårligere resultater og mer fravær. Foto: Biserka Stojanovic

Tar treningen over livet ditt? Er du fristet til å ta snarveier til raskere resultater? Da kan det være lurt å snakke med noen.

Hvem kan jeg snakke med på skolen om trening og doping?

Helsesykepleier
Alle skoler har helsesykepleier. Helsesykepleieren har taushetsplikt og du kan snakke med dem om blant annet overdreven trening og dopingbruk.

PP-tjenesten
PP-tjenesten er tilknyttet alle skolene og har taushetsplikt. PP-rådgiver kan hjelpe deg med å klare skolegangen din, og være en samtalepartner som hjelper deg i riktig retning.

Rådgiver
Du kan snakke med rådgiver på skolen om trening og doping. 

Kontaktlærer
Kontaktlæreren din har ansvar for å følge opp mestring og trivsel, og kan hjelpe deg med å få oversikt over hvor du kan få hjelp. 

Elevtjenesten på skolen består av flere tjenester som bistår med veiledning og hjelp. 

Noen skoler har også miljøterapeut, miljøarbeider, miljøveielder og elevveileder som kan være til god hjelp. Ta kontakt med elevtjenesten på din egen skole for å bli vist i riktig retning. 

Hvem kan jeg snakke med utenfor skolen om trening og doping? 

Helsestasjon for ungdom
Hvis du ønsker å snakke med noen om overdreven trening og dopingbruk der du bor, kan helsestasjon for ungdom være et lurt sted å starte. Dette er et gratis tilbud i kommuner for ungdom mellom 13 og 20 år (noen steder opp til 24 år). Gå til din kommunes nettsider for å finne nærmeste helsestasjon.

Les om hva helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg med

Fastlege
Fastlegen din har taushetsplikt når du er over 16 år. Hvis du har problemer med trening og doping kan fastlegen blant annet henvise deg videre til annen profesjonell hjelp.

Dopingkontakten
Du kan stille spørsmål anonymt om doping, trening og kroppspress med profesjonelle via chat eller telefon på Dopingkontakten.

Les om hva Dopingkontakten kan hjelpe deg med

Har treningen tatt overhånd?

Hvor mye trening er nok - og for mye?

Når treningen tar overhånd

Hva gjør doping med deg?  

Midler som skal gjøre deg tynnere, sterkere og smartere

Hva er anabole steroider?

Hva er doping?

Publisert: 22.06.2022 Oppdatert: 28.12.2022 kl.13:53

Hva er avhengighet?

Avhengighet brukes i dagligspråket om noe en ikke klarer seg uten eller er overdrevent, nærmest tvangspreget opptatt av.

Du kan for eksempel bli avhengig av:

  • Alkohol og nikotin
  • Ulovlige rusmidler
  • Trening og doping
  • Gaming og sosiale medier
  • Porno og netthandel

Elevtjenesten

Elevtjenesten ved de videregående skolene består av flere tjenester som veileder og hjelper elever slik at skolehverdagen blir best mulig.

Ønsker du å snakke med en rådgiver, helsesykepleier eller en PP-rådgiver? Ta kontakt med elevtjenesten på din egen skole.

Bamble vgs.
Elevtjenester

Bø vgs.
Elevtjenester

Hjalmar Johansen vgs.
Helsetjenester

Kragerø vgs.
Elevtjenester

Nome vgs.
Elevtjenester

Notodden vgs.
Elevtjenester

Porsgrunn vgs.
Elevtjenester

Rjukan vgs.
Elevtjenester

Skien vgs.
Elevtjenester

Skogmo vgs.
Elevtjenester

Vest-Telemark vgs.
Elevtenester

Oppfølgingstjenesten

Oppfølgingstjenesten (OT) jobber frafallsforebyggende ute på de videregående skolene, og samarbeider tett med elevtjenestene. Dersom det av ulike årsaker er vanskelig å snakke med rådgiver eller andre på skolen din, kan du ta kontakt med OT – rådgiveren der du er. 

OT har ansvar for å ha oversikt over, kontakte og gi tilbud til ungdom mellom 15 -21 år som er utenfor opplæring. 

OT samarbeider mye med andre instanser, og har god oversikt over hvor ungdom kan få hjelp. OT har også mange ulike tiltak og aktiviteter for ungdom i målgruppen. Deltidselever kan også i noen tilfeller få tilbud hos OT. 

Avdelinger og kontaktpersoner hos Oppfølgingstjenesten