- Hvis ikke andre stiller opp, må vi gjøre det

Fire elever, en lærer og en mann tar selfie ved Oslo S.
Tok initiativ: Elevene Aurora Heistad, Maya Sannerholt, Arja Borsodi og Shirin Shirzad fikk med seg lærer Bjørg Robertsen og tilrettelegger Michel Mateos da de ønsket å dele ut klær til bostedsløse i Oslo. Foto: Michel Mateos

Av:

Hege Løvdal Gulseth

Publisert:

23.04.2024

Oppdatert:

23.04.2024 kl.12:14

Fire elever fra Skogmo videregående delte ut klær til bostedsløse i Oslo. Det ble et møte fylt av varme, takknemlighet og gjensidig respekt.

- Noen av dem var ikke noe særlig eldre enn oss. Det var tøft å se, forteller Maya Sannerholt (18). 

Hun er en av Vg2-elevene ved barne- og undgdomsarbeiderlinja på Skogmo videregående skole som nylig tok initiativ til innsamling og utdeling av klær til bostedsløse i hovedstaden. 

- Vi synes synd på dem som bor på gata. Hvis ikke andre stiller opp må vi gjøre det, legger Aurora Heistad til. 

Sammen med medelevene Arja Borsodi og Shirin Shirzad, var de nylig i Oslo for å dele ut klærne som var samlet inn. Varme jakker, gensere, bukser, hansker og pledd skiftet eiere under et møte som elevene sent vil glemme. 

 

IMG_5472.JPEG
Sterkt: Møtet på Brugata i Oslo ble fylt av varme og takknemlighet. Foto: Michel Mateos 

 

- Ble til folk igjen

Brugata i Oslo sentrum er preget av et belastet miljø. Helseveileder Michel Mateos, som la til rette for elevenes gode gjerninger, forteller at stemningen i området vanligvis er spent. 

- Bybildet her er preget av rus, mistenksomhet, vektere og politi. Da jentene kom ble folk til folk igjen. Stemningen snudde totalt, forteller Mateos, som beskriver møtet mellom de bostedsløse og elvene som et varmt øyeblikk fylt av gjensidig respekt. 
Ingen av mottakerne var opptatt av å skaffe mest mulig til seg selv. 

- Flere reagerte med «dette har jeg fra før av, så det bør du gi til noen andre» eller «er du sikker på at du vil gi meg den der, den jakka er jo altfor fin». Jeg fikk bakoversveis. Dette er folk som nesten ikke har noen ting, men som er fornøyde med det de har, forteller Mateos, og legger til at det også ble tid til gode samtaler og at noen fikk fortalt historier fra livet sitt som de aldri har delt før.

Elevene sitter igjen med samme opplevelse: 

- Det var et sterkt fellesskap og de delte klærne med hverandre. Vi ble møtt med mye takknemmelighet, forteller de samfunnsengasjerte elevene. 

Imponerte alle 

Også lærer Bjørg Robertsen sitter igjen med sterke inntrykk. 

- Utrykket «folk er folk» har fått større betydning for meg etter dette. 

Hun var ikke helt sikker på hva slags opplevelse som ventet den lille delegasjonen fra skolen.  

- Elevene fikk møte de svakeste av de svake og jeg var spent på hvordan dette skulle gå. Det ble et sterkt møte hvor elevene fikk øvd seg på å vise empati. De var modige, blide og utadvendte og hjalp til med å finne klær som passet. 


De fire elvene sitter igjen med sterke opplevelser og ny lærdom:

- Alle mennesker kan slite i livet. Vi må ikke se ned på dem som trenger hjelp, men heller strekke ut en hånd. Dette har vi som mål å gjøre igjen hvert år, sier ungdommene, som får følgende skussmål fra Michel Mateos:

- Elevene var modige. De torde å slippe folk tett inn på seg, torde å gi bort en klem. De kom med hele hjertet sitt. Det var elevene sine det!