Telemark er blant Norges største kraftprodusenter
Telemark har store naturlige fortrinn innen kraftproduksjon og er blant Norges største produsenter av fornybar energi, hovedsakelig i form av vannkraft. Fylket har en rekke store vassdrag, høytliggende innsjøer og rundt 130 vannkraftverk Kilde: NVE - Vannkraftdatabase . Skiensvassdraget inneholder de fleste store kraftverkene, hvorav de største er Tokke, Vemork og Mår kraftverk. Fordelingen av produksjonen varierer geografisk, med Vest-Telemark som den mest kraftproduserende regionen (fig. 1).
Figur 1. Kommuner med størst vannkraftproduksjon. Liggende stolpediagram og kommunekart. Kilde: NVE - Vannkraftdatabasen
Det produseres rundt 13 500 GWh (13,5 TWh) elektrisitet årlig i fylket, som utgjør nærmere 9 % av landets produksjonen av elektrisk kraft. Kilde: NVE - Vannkraftdatabase Kraftforbruket i fylket har de siste årene ligget på rundt 5 TWh Kilde: SSB - tabell 10314 , noe som i et normalår gir et kraftoverskudd på rundt 8,5 TWh.
Sol- og vindkraft
Solkraft utgjør en marginal del av kraftproduksjonen i Telemark. Per april 2025 var det nærmere 2000 anlegg i fylket, hvorav 80 % var i husholdningene. Kilde: NVE - Oversikt over solkraftanlegg Den installerte effekten på rundt 45 MW fordelte seg likt mellom husholdninger og næring (inkl. industri). Den totale estimerte årsproduksjonen i fylket er på 35 GWh (av fylkets 13 500 GWh). Det er ingen vindkraftverk i Telemark.
Industrien står for mesteparten av forbruket
Vi bruker 5 TWh elektrisitet i Telemark, (fornybarandel 31 %), de store fossile energibehovene i Grenland.
Fossilt forbruk inkluderes stort sett ikke når vi her snakker om forbruk (vi sikter til forbruk av elektrisk energi).
Der mesteparten av kraften produseres i Vest-Telemark, er forbruket høyest langs kysten og i Grenlandsområdet. I 2024 sto industrien i Telemark for 60 % av forbruket, husholdninger rundt 26 %, mens næring for øvrig utgjorde det resterende forbruket (fig. 2). Den kraftintensive prosessindustrien i Grenland har kraft som sin viktigste innsatsfaktor, og næringsaktørene er avhengige av stabil og forutsigbar tilgang til energi i sin produksjon.
Dagens kraftoverskudd i Telemark i et normalår er på om lag 8,5 TWh, der produksjon fra kraftverk med høy reguleringsevne er tilstrekkelig til å dekke forbruket i regionen. Slik blir det sannsynligvis ikke fremover.
Figur 2. Smultringdiagram fordeling forbruk. Kilde: Elhub (https://elhub.no/data/apnedata/)
Foto ingressbilde: Alexander Walmann Åsgården