Gjennomføring fem eller seks år etter oppstart
Videregående opplæring deles inn i studieforberedende og yrkesfaglig. Studieforberedende opplæring tar tre år og kvalifiserer til høyere utdanning. Yrkesfaglig opplæring tar fire år, med to år som lærling i bedrift, og gir yrkeskompetanse. SSB beregner gjennomføringen etter fem/seks år, for å få med de som bruker inntil to år mer enn normert tid på opplæringen. Planlagt grunnkompetanse innebærer at eleven ikke skal ha opplæring i alle kompetansemålene i læreplanen og velges av elever som av ulike grunner ikke har forutsetninger for å oppnå full studie- eller yrkeskompetanse.
Blant elever som startet videregående opplæring høsten 2017, fullførte 80,7 % av elevene i Telemark med studiekompetanse eller yrkeskompetanse innen fem/seks år. Snittet for landet som helhet var 82,2 %. I tillegg fullførte 3 % av elevene med planlagt grunnkompetanse, de fleste av dem på yrkesfag.
Andelen som fullfører videregående opplæring innen fem/seks år har steget hvert år siden 2007-kullet, bortsett fra et negativt skift i 2014. Siden har gjennomføringsgraden ligget noe under landsgjennomsnittet.
En større andel av elevene bruker mer tid enn normert i Telemark enn i landet som helhet. Blant elevene som startet på et av de studieforberedende utdanningsprogrammene, fullførte 89,5 % i løpet av fem år i Telemark. 69,9 % av elevene på yrkesfaglige utdanningsprogram fullførte i løpet av seks år.
Figur 1. Andel som har fullført og bestått innen fem/seks år etter oppstart. 2007-kullet - 2017-kullet. Telemark og hele landet. Kilde: SSB, tabell 12971.
Det er en sterk sammenheng mellom grunnskolepoeng og fullføringsgrad. Det er bare elevene som mangler grunnskolepoeng som har en lavere gjennomføringsgrad i Telemark enn ellers i landet. De utgjør 8 % av 2017-kullet, både i landet og Telemark.
Tabell 1. Andel elever i ulike grunnskolepoengintervaller og andel gjennomført etter 5/6 år. Telemark og hele landet. 2017-kullet.Kilde: SSB, tabell 12966.
Det er også en stor forskjell i gjennomføringsgraden mellom ulike utdanningsprogrammer, som det framgår av figur 2. Det er økende krav til grunnskolepoeng for en del av de yrkesfaglige utdanningsprogrammene.
Figur 2. Andel som har fullført og bestått innen fem/seks år etter oppstart i 2017, etter utdanningsprogram. Telemark. Kilde: SSB, tabell 12965.
Gjennomføring per skoleår er litt lavere enn før koronapandemien
En annen måte å måle gjennomføring på er å se på andelen som består hvert enkelt trinn et gitt skoleår. Beregningene tar utgangspunkt i de elevene som er registrert aktive i skolene per 1. oktober det aktuelle skoleåret.
Skoleåret 2023-24 bestod 83,2 % av elevene i Telemark trinnet de gikk på. Det er litt under gjennomsnittet av fylkene som er 84,0 %. Andelen som besto forrige skoleår økte betydelig etter at resultatene fra privatisteksamen og NUS-eksamen kom inn i januar. I Telemark er andelen som består høyere nå enn før pandemien.
Figur 3. Andel som har bestått hver uttdanningstype i skoleårene 2018-19 til 2023-24. Telemark. Kilde: VIGO
Andelen som har bestått skoleåret 2023-24 varierer en del mellom skolene i Telemark. Mens 91 % av elevene på Bø og Vest-Telemark vgs besto sist skoleår, var andelen 80 % på Hjalmar Johansen og Kragerø vgs.
Figur 4. Andel som har bestått skoleåret 2023-24 per videregående skole i Telemark. Kilde: VIGO
Ingressfoto: Aleksander Walmann Åsgården