Prosjektet Grønn Jyllandskorridor
Jyllandskorridoren er en «vest-skandinavisk» korridor, som har betydning for transporten mellom Norge, Sverige og Danmark, og det europeiske kontinent.
Målet for prosjektet er å utvikle bærekraftig og effektiv transport i korridoren. Prosjektet har arbeidspakker for multimodale løsninger, bærekraftig drivstoff, benchmarking og posisjonering.
Prosjektet Grønn Jyllandskorridor har fått støtte fra Interreg Øresund–Kattegatt-Skagerak (ØKS) for å teste ut nye og bedre transportløsninger på vei, jernbane og sjø.
Prosjektet involverer flere partnere fra både Norge og Danmark, inkludert fylkeskommunene i Vestfold, Telemark og Agder, samt regionene Nord-Jylland og Midt-Jylland.
Hva skal Grønn Jyllandskorridor bidra til?
Grønn Jyllandskorridor skal gi økt kunnskap om korridorens godsstrømmer og klimaavtrykk.
Målet er å bidra til at aktørene inngår avtaler om oppgradering av transportinfrastruktur for bærekraftig drivstoff på tvers av landegrensene.
I tillegg til å teste ut nye og mer klimavennlige transportløsninger skal det utvikles en handlingsplan for å fjerne flaskehalser i infrastrukturen for jernbane, vei og sjø.
Bærekraftig drivstoff vil være en del av dette for å redusere utslipp både fra sjøfart, jernbane og veitransport.
Hovedmålene til Grønn Jyllandskorridor inkluderer:
- Å redusere utslipp: Implementere løsninger for å redusere utslipp fra sjøfart, jernbane og veitransport.
- Å forbedre infrastruktur: Fjerne flaskehalser i infrastrukturen og oppgradere transportnettverket for bærekraftige drivstoff.
- Økt kunnskap: Analysere godsstrømmer og klimaavtrykk for å forbedre transportløsningene.
- Samarbeid: Inngå avtaler mellom Norge, Danmark og eventuelt Sverige for å styrke transportinfrastrukturen
Partene i prosjektet
Norsk prosjekteier er Agder fylkeskommune og leder av prosjektet er Region Nordjylland.
Prosjektets partnerskap består av regionale myndigheter, kommuner, havner, terminaloperatører, transportoperatører, produsenter og distributører av bærekraftig drivstoff og energi, samt næringslivsorganisasjoner og klynger i Agder, Vestfold, Telemark, Nordjylland og Midtjylland.
Totalt består Grønn Jyllandskorridor av 26 partnere fra kommuner, havner, transportører og næringslivet i Norge og Danmark.
I tillegg har prosjektet fått støtte-erklæringer og involverer aktører fra Sverige og andre internasjonale aktører i en referansegruppe.