Opplev verdensarven

Vemork

Vemork var hovedarenaen for «Kampen om tungtvannet». På Vemork finner du en rekke utstillinger, blant annet krigsutstillingen «Helter i Telemark». Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) har en sentral rolle i oppfølgingen av verdensarven og ble åpnet i den gamle kraftstasjonen på Vemork i 1988.

Rjukanbanen

Mye arbeid legges ned for å vedlikeholde jernbanestrekningen fra Rjukan til Mæl og ruste opp lokomotiv og vogner. Turister tilbys turer på strekningen.

Mæl stasjon, Tinnsjøfergene og Tinnoset

Mæl stasjon tar hver sommer imot tusener av besøkende med omvisning i DF Ammonia og cruise med MF Storegut på Tinnsjøen.

Lysbuen/Telemarksgalleriet

I det gamle tresliperiet på Tinfos drives galleri, kunstmuseum og industrimuseum. Galleriet viser utstillinger med nasjonal og internasjonal kunst. Industrimuseet omhandler de avgjørende årene da industrieventyret ble til. Kunstmuseet har kunst fra Hydros samlinger og viser blant annet Theodor Kittelsens fem flotte akvareller fra 1907-08 om kraft- og industrieventyret.

Hydroparkene

Hydroparkene på Notodden og Rjukan er levende industri- og næringsparker med en rekke bygg med spennende industrihistorie. Utenfor Ovnshus A på Notodden er den første lysbueovnen fra 1905 utstilt.

Mer informasjon

Du kan få omvisning i museene og guidet tur i verdensarvområdene.

Les mer på

Du kan også laste ned appen Rjukan - Notodden industriarv