Arbeid og inntekt

Sysselsettingen blant innvandrere i Telemark varierer med landbakgrunn, men øker med botid. Vedvarende lavinntekt er vanligere blant innvandrere, men inntektsforskjellene er redusert de siste par årene.
Arbeidsinnvandrer på et verksted.

Innvandrerne er en betydelig arbeidskraft i Telemark, og deres deltakelse i arbeidslivet er viktig for inkludering og integrering. Å være i arbeid bidrar til selvstendighet, selvrealisering og til å bygge nettverk, gir økt tilhørighet til samfunnet, motvirker fattigdom og utjevner forskjeller. Høy Sysselsatte er av SSB definert som personer som utførte inntektsgivende arbeid av minst én times varighet i referanseuken, samt personer som har et slikt arbeid, men som var midlertidig fraværende pga. sykdom, ferie, lønnet permisjon e.l. Personer som er inne til førstegangs militær- eller siviltjeneste regnes som sysselsatte. Sysselsetting kan også kalles arbeidsdeltakelse. er av samfunnsøkonomisk betydning, og er en forutsetning for en velfungerende velferdsstat. Sysselsetting er også en viktig indikator på integrering, og i et godt integrert samfunn vil sysselsettingen være like høy blant innvandrere og ikke-innvandrere.

Lavere sysselsetting blant innvandrere

I 2023 var 61 % av alle innvandrerne i Vestfold og Telemark mellom 15 og 74 år sysselsatt, mot 66 % i den øvrige befolkningen. I Telemark varierte andelen sysselsatte innvandrere i kommunene fra 50 % i Hjartdal til 67 % i Siljan (fig. 1).  Kilde: SSB, tabell 11607.

Tallene for innvandrere skjuler imidlertid en betydelig forskjell i sysselsetting mellom innvandrere med ulike innvandringsgrunner. Rundt 8 av 10 arbeidsinnvandrere er sysselsatt, mot bare halvparten av innvandrerne med flyktningbakgrunn. Kilde: IMDi

Figur 1. Andel sysselsatte innvandrere per kommune i Telemark. 15 – 74 år. 2023. Kilde: SSB, tabell 11607.

 

Om landbakgrunn og grupper

Gruppe 1-land: EU-landene, Storbritannia, USA, Canada, Australia og New Zealand.

Grovt sett kan man si at de fleste arbeidsinnvandrerne faller inn under denne gruppen.

Gruppe 2-land: Asia, Afrika, Latin-Amerika og Europa utenfor EU.

Grovt sett kan man si at de fleste flyktningene faller inn under denne gruppen.

Sysselsettingsandelen påvirkes av faktorer som innvandringsgrunn (flukt, arbeidsinnvandring osv.), landbakgrunn og sysselsetting i kommunen blant befolkningen for øvrig. For eksempel vil kommuner med et høyt innslag av flyktninger oftere ha en lavere sysselsetting enn kommuner med en overvekt av arbeidsinnvandrere.   Kilde: SSB, tabell 11607. Arbeidsdeltakelsen i Midt-Telemark er lav fordi mange av innvandrerne her er utenlandske studenter ved Universitetet i Sørøst-Norges campus i Bø (og dermed per definisjon ikke sysselsatt).

Sysselsettingen blant innvandrere er høy i kommunene i Vest-Telemark – de kommunene i fylket hvor arbeidsdeltakelsen også er høyest blant befolkningen som helhet. Kilde: Temaside "Sysselsetting"  

Hvorfor lavere sysselsetting blant innvandrere fra gruppe 2-land?

Årsaken til den lave sysselsettingen blant innvandrere fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Europa utenfor EU. er sammensatt. Dette kan skyldes språkutfordringer, diskriminering, begrenset systemforståelse og forskjeller i arbeidslivskultur. Den viktigste forklaringen, særlig blant flyktninger, er likevel mangel på formell kompetanse, samt stor konkurranse om jobber som krever lav formell kompetanse. 

Lav sysselsetting og høy arbeidsledighet blant innvandrere med flyktningbakgrunn kan også skyldes at fylket har et arbeidsmarked som kan være vanskelig å komme inn på. Blant den øvrige befolkningen er sysselsettingen lavere og arbeidsledigheten høyere enn landsgjennomsnittet.

Sysselsettingen varierer med landbakgrunn

Sysselsettingen blant innvandrere varierer med landbakgrunn. Blant innvandrere fra EU-landene, Storbritannia, USA, Canada, Australia og New Zealand er sysselsettingen høyere enn i befolkningen for øvrig, og steg med syv prosentpoeng fra 2015 til 2023 (fig. 2, rød linje) i Vestfold og Telemark. Gruppen består hovedsakelig av arbeidsinnvandrere, noe som kan forklare den høye andelen sysselsatte. Sysselsettingen blant innvandrere fra gruppe 2-land er derimot lavere enn i befolkningen for øvrig, og har falt de siste par årene (fig. 2, grønn linje).

Figur 2. Andel sysselsatte (15 – 74 år) blant innvandrere fra gruppe 1-land (rødt), gruppe 2-land (grønt) og befolkningen eksklusiv innvandrere (gult) i Vestfold og Telemark i perioden 2015 – 2023. Kilde: SSB, tabell 11607.

Arbeidsledighet

I 2022 var 5 % av innvandrere fra gruppe 2-land (Øst-Europa utenom EU, Asia, Afrika, Latin-Amerika) i Vestfold og Telemark arbeidsledige. Andelen arbeidsledige var kun 3 % blant innvandrere fra gruppe 1-land (en gruppe med mange arbeidsinnvandrere), og 4 % blant den øvrige befolkningen.

Andelen innvandrere mellom 16 og 25 år som verken var i utdanning eller i arbeid i 2022, var også langt høyere (26 %) enn tilsvarende aldersgruppe i befolkningen unntatt innvandrere (10 %).  Kilde: IMDi 

Sysselsettingen øker med botid

Blant innvandrere fra gruppe 2-land øker andelen som er i arbeid jevnt med botid, fra 28 % blant de som har bodd i Telemark inntil fire år, til 61 % blant de som har bodd her i mer enn ti år (fig. 3, røde søyler). Sysselsettingen blant innvandrere fra gruppe 1-land (grønne søyler) er betydelig høyere enn blant gruppe 2-land, men i denne gruppen stagnerer økningen i arbeidsdeltakelse etter rundt fem års botid. Dette kan skyldes at denne gruppen i stor grad består av arbeidsinnvandrere.

Figur 3. Andel sysselsatte innvandrere (15 – 74 år) i Telemark etter botid og landgruppe. 2022. Kilde: IMDi.

Vedvarende lavinntekt blant innvandrere

Innvandrere i Vestfold og Telemark har vedvarende lavinntekt, spesielt de fra gruppe 2-land. Mens 37 % av innvandrere fra gruppe 2-land og 17 % av innvandrere fra gruppe 1-land hadde vedvarende lavinntekt i 2022, var dette tilfelle for kun 8 % av den øvrige befolkningen (fig. 4). Kilde: IMDi  Fra 2020 til 2022 ble imidlertid inntektsforskjellene mellom innvandrere og ikke-innvandrere mindre. Blant innvandrere falt andelen med vedvarende lavinntekt med 3,6 prosentpoeng, mens reduksjonen blant resten av befolkningen var på 0,2 prosentpoeng.

Figur 4. Andel personer som bor i husholdninger med vedvarende lavinntekt fordelt etter innvandringsgrunn og verdensregion. Vestfold og Telemark, 2022. Kilde: IMDi

Les om fylkeskommunens integreringsarbeid'

Even Sannes Riiser

Rådgiver statistikk og analyse

even.sannes.riiser@telemarkfylke.no

98083312

Kjersti Norgård Aase

Rådgiver statistikk og analyse

kjersti.aase@telemarkfylke.no

414 53 673

Kjappe fakta

Inntektsforskjellene mellom innvandrere og ikke-innvandrere er redusert de siste årene.