Ved inngangen til 2024 var 14 % av befolkningen i Telemark innvandrere. Dette er en økning fra 7 % i 2010. I tillegg er 3 % av befolkningen norskfødte med innvandrerforeldre. Telemark har en lavere andel innvandrere enn landet som helhet, der andelen er 17 %. Kilde: SSB, tabell 09817.
Viktige definisjoner
Innvandrer: En innvandrer er en person som har opphold og bor i Norge, men er født i utlandet av utenlandskfødte foreldre og fire utenlandskfødte besteforeldre.
Arbeidsinnvandrer: En arbeidsinnvandrer er en person som har lovlig opphold i Norge for å jobbe.
Flyktning: En flyktning er en person som har fått asylstatus eller annen som har fått opphold etter FNs flyktningkonvensjon. I Norge gis begge disse gruppene flyktningstatus, med de rettighetene som følger med.
Norskfødte med innvandrerforeldre: Personer som er født i Norge og har to utenlandske foreldre og fire utenlandske besteforeldre.
Personer med innvandrerbakgrunn: Fellesbetegnelse på innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre.
Familieinnvandring: Familieinnvandring er en fellesbetegnelse på utenlandske personer som får opphold i Norge fordi de enten har familie som bor lovlig i Norge, eller de er gift med en norsk statsborger.
Kilde: IMDi.no
Det er nettoinnvandring som opprettholder og driver befolkningsveksten i Telemark. Alle kommuner i Telemark har hatt nettoinnvandring de siste 20 årene. Innvandring har særlig vært viktig i mange distriktskommuner, som ellers ville hatt en ytterligere nedgang i folketallet. Les mer om dette på temasidene "Befolkningsutvikling".
Skien og Midt-Telemark er kommunene med høyest andel innvandrere med 15 % (fig. 1). Siljan og Bamble har begge under 10 % innvandrere.
Figur 1. Andel innvandrere bosatt i kommunene i Telemark i 2024. Kilde: SSB, tabell 09817.
Flukt er den vanligste innvandringsgrunnen
Flukt og familieinnvandring i forbindelse med dette er den vanligste innvandringsgrunnen blant innvandrere bosatt i Telemark (45 % av innvandrerne) (fig. 2). Deretter følger annen familieinnvandring (22 %) og arbeidsinnvandring (17 %).
Figur 2. Antall innvandrere etter innvandringsgrunn bosatt i Telemark eller valgt kommune. 2006 – 2023. Kilde: IMDi.
I 2024 hadde Telemark en høyere andel innvandrere som har kommet som flyktninger eller deres familieinnvandrede (47 %) enn landet som helhet (34 %). Kilde: IMDi Samtidig er andelen arbeidsinnvandrere (16 %) lavere enn landet som helhet (24 %). Hjartdal har den høyeste andelen flyktninger i fylket - her har 65 % av innvandrerne fluktbakgrunn (fig. 3). Samtidig er andelen arbeidsinnvandrere i kommunen lav (11 %).
Figur 3. Andel flyktninger (eller deres familieinnvandrede) og andel arbeidsinnvandrere av totalt antall innvandrere i kommunen i 2024. Kilde: IMDi
Flest innvandrere fra Ukraina
Blant innvandrere bosatt i Telemark kommer flest fra Ukraina eller Polen (fig. 4). Ukrainerne har flyktet som følge av krigen med Russland, mens mange av arbeidsinnvandrerne i fylket kommer fra Polen. Blant landene utenfor Europa kommer flest fra Syria og Somalia.
Figur 4. Antall innvandrere etter landbakgrunn bosatt i Telemark eller valgt kommune i 2024. Kilde: SSB
De fleste kom til Norge for mer enn ti år siden
Over halvparten av innvandrerne i Telemark har bodd i Norge i mer enn ti år (fig. 5). Innvandrere fra øst-europeiske land (utenom EU) har kortere botid enn innvandrere med annen landbakgrunn.
Figur 5. Antall innvandrere bosatt i Telemark eller valgt kommune i 2024, etter botid i Norge. Kilde: IMDi.
Les om fylkeskommunens integreringsarbeid
Foto ingressbilde: Aleksander Walmann Åsgården