Rundt om i Telemark finnes det flere verna og verneverdige bygninger og anlegg. Hva betyr det, og hva bør man som eier forholde seg til?
Vernet/verneverdig - hva betyr det?
Disse har vern etter plan- og bygningsloven, som regel gjennom hensynssoner i reguleringsplan. Det er bestemmelsene i planen som setter krav om hva og hvordan endringer på byggverkene kan skje. For å finne ut om formell status på din eiendom, kan du ta kontakt med kommunen eller se kommunens kartløsning for din eiendom.
At noe er verneverdig betyr at de har verdier som gjør de verdifulle og interessante, men at de ikke nødvendigvis har fått et formelt vern. Det kan, for eksempel, være at de har flere originale bygningsdeler inntakt, er del av et opprinnelig historisk miljø eller har en tilknytning til lokale eller regionale viktige steder eller personer.
Tilskudd
Eiere av verna eller verneverdige bygninger kan søke om tilskudd. Her har vi samlet en oversikt over aktuelle steder å søke:
Tilskudd til verneverdige bygg og anlegg
Tiltak
Gamle bygninger (man setter gjerne et skille før 1950) har en annen bygningsfysikk enn moderne bygg. Det betyr at ventilasjon, fukttransport, isolasjon og lignende er bygd opp etter andre prinsipp enn det som er vanlig i dag. Dette er noe man må ta hensyn til ved endringer og oppussing. Kunnskap om bygningen er viktig for å unngå skader på konstruksjonen, og sikre godt inneklima. Feil oppussing kan bli både dyrt og skadelig!
I tillegg kommer de estetiske hensynene. Eldre bygg har gjerne høy kvalitet på materialene; trevirke med tette årringer er enkelt, og bygningsdeler som vindu, taktekking og kledning er tilpasset bygninges uttrykk. Å bytte ut disse vil ofte være uheldig, særlig om man ikke spesialbestiller kopier. Fordelen med eldre bygg er at det meste har god kvalitet, og at bygningsdeler kan repares. For eksempel kan et råteskadd bunnstykke på et vindu skiftes, og slik vare i mange år. Dette er bra klimatiltak!
Å ta vare på eksisterende bygninger, uansett alder, er bra for miljøet, klima og våre omgivelser.
Her finner du råd om å sette i stand og pusse opp
På nettsiden til Bygg og bevar finner du utallige artikler om ulike tema, fra Enøk til fargeveilder. Kanskje vil du prøve deg på vindusrestaurering? Da kan du sjekke ut kurskalenderen.
Den svensk bygnadsvårdsforeningen har en nettside som også inneholder spørsmål og svar knyttet til ulike tema. Den norske Fortidsminneforeningen har spennende aktiviteter, mye god informasjon og et eget fylkeslag i Telemark og lokallag i Vest-Telemark.
Og ikke minst: om du trenger en håndverker, ta kontakt med en som har erfaring og kompetanse til å gjøre de rette valgene for ditt hus.