Enkelte kulturminner er spesielt verdifulle for lokalsamfunnet. Riktig og god kunnskap er nødvendig for at de skal bli tatt hensyn til, og også om de skal være til glede og berikelse for folk.
Kommunene har en svært viktig rolle som forvalter av kulturminner og kulturmiljø. Kommunene har ansvar for alle saker etter plan- og bygningsloven, og det er gjennom denne loven man kan sørger for at disse blir bevart.
Viktig verktøy
Kulturmiljøplaner er viktige verktøy for kommunene. Dette er konkrete planer med oversikt over hva som finnes av kulturminner og kulturmiljø og hvilken historie de forteller. Planene gir kommunen og befolkningen kunnskap om lokalhistorien og en oversikt over hvilke kulturminner og kulturmiljø som skal prioriteres. Planene kan også bidra til å gjøre kulturminnene lettere å bruke for for eksempel for å skape gode tur- og reiselivsopplevelser og til bruk i skoleundervisningen.
Lokalt viktige kulturmiljø og kulturminner
Kulturminner fra krigen er et eksempel på viktige kulturminner som ikke har et automatisk vern og som må sikres i kommunenes planer.
Andre eksempler på viktige kulturminner er bygningsmiljøer og arkitekturhistorisk viktige bygninger, industrihistoriske kulturminner, husmannsplasser, brygger og veier.
Det er et nasjonalt mål at alle kommuner i Norge skal ha en kulturmiljøplan. Kommunene kan søke om støtte om dette årlig og søknadene sendes til Telemark fylkeskommune som sender samlet søknad for fylket til Riksantikvaren.
I Nordland har de laget digitale kurs om utarbeiding av kulturmiljøplaner og disse ligger på YouTube.
Du kan lese mer om kulturmiljøplaner og finne nyttige veiledere på Riksantikvarens hjemmesider
Ferdige kulturminne- og kulturmiljøplaner
Kulturminne- og kulturmiljøplaner under arbeid
- Hjartdal (forventet vedtatt 2025)
- Nissedal (forventet vedtatt 2025)
- Tinn (forventet vedtatt 2025)
- Porsgrunn
- Siljan
- Vinje
- Drangedal