Felles informasjon lærlinger og lærekandidater
Lærekontrakt/opplæringskontrakt
Kontrakten er en bindende avtale mellom deg og lærebedriften som gjelder i avtaleperioden.
Når den avtalte læretida er over, har lærebedriften ikke lenger plikt til å gi deg opplæring. Lærebedriften har heller ikke plikt til å ansette deg etter fullført læretid.
Hovedregelen er at du ikke har prøvetid. Unntaket er hvis du er over 21 år og inngår lærekontrakt med full opplæring i bedrift. Da er det 6 måneders prøvetid.
Kontrakten skal godkjennes av seksjonen fag- og yrkesopplæring i Telemark fylkeskommune, etter at den er elektronisk signert av lærebedriften og deg. Hvis du flytter, får ny e-postadresse eller nytt telefonnummer i løpet av læretiden, er det viktig at du gir beskjed til fag- og yrkesopplæring om dette.
Arbeidsavtale
I tillegg til kontrakten skal du tegne en arbeidsavtale med lærebedriften. Fag- og yrkesopplæring skal ha en kopi av avtalen.
Arbeidsavtalen regulerer lønn og arbeidsforhold, og er gyldig i den samme tidsperioden som lærekontrakten.
Hvis du skal fortsette som arbeidstaker i bedriften etter at du er ferdig, må dere tegne ny arbeidsavtale.
Forsikring
Du defineres som ansatt og bedriften er da pliktig til å tegne yrkesskadeforsikring for deg. I tillegg, er du i avtaleperioden, også forsikret av Telemark fylkeskommune.
Det er egne regler for skatt og feriepenger.
Lærling
Som lærling får du praktisk opplæring i en bedrift med sikte på fag- eller svenneprøve i faget. Det skrives en lærekontrakt som gir rammene for opplæringen og en arbeidsavtale som gir rammene for verdiskapingen. Læretidens lengde kan variere både ut fra lærefaget og din skolebakgrunn. Normalt er det to år læretid, som til sammen utgjør ett år opplæring og ett år verdiskaping.
Ditt ansvar som lærling
I løpet av den første tiden som lærling skal du sammen med bedriften gjennomgå kompetansemålene i din læreplan. For å nå kompetansemålene lager dere en intern opplæringsplan. Det er viktig at du aktivt bidrar godt i hele læretiden slik at kompetansemålene nås.
I tillegg må dere bli enige om hvordan opplæringen skal dokumenteres, så du må ha et system for å få dokumentert din opplæring.
Som lærling er du arbeidstaker. Du er da underlagt de lover og regler som gjelder for alle andre arbeidstakere, som arbeidsmiljøloven og ferieloven, men også opplæringsloven.
NB! Det er din opplæring det gjelder, så engasjement og interesse er viktig skal du få et godt resultat. Bedriften er bare verktøyet for at du skal kunne nå målet ditt!
Nettkurs for lærlinger
Her er lenken til vårt nettkurs for lærlinger. Vi anbefaler alle lærlinger om å ta kurset. Det tar i underkant av 1 time, og gir deg som lærling en god innføring i rettigheter og plikter som følger en lærekontrakt.
Lærekandidat
Lærekandidatordningen kan være et alternativ for deg som tror det kan bli vanskelig å fullføre et fag- eller svennebrev.
Du kan tegne opplæringskontrakt med en bedrift med sikte på kompetanse på lavere nivå enn fag- eller svennebrev. Opplæringen avsluttes ved at du går opp til en kompetanseprøve.
Innenfor lærekandidatordningen får du individuelt tilpasset opplæring i utvalgte deler av læreplanen. Grunnkompetansen skal rette seg mot et reelt behov i arbeidslivet og gi grunnlag for varig arbeid, enten i ordinær virksomhet eller i tilrettelagt arbeid. Lærekandidat er en grunnkompetanse, som kan bygges videre til yrkeskompetanse.
Veileder for lærekandidater
Lærekandidat i Telemark fylkeskommune
Informasjonsskriv om det å være lærekandidat
Lærekandidat gjennom opplæringskontoret Oktav
Alternative løp for lærlinger og lærekandidater
Hovedmodellen for yrkesfag er to år i skole etterfulgt av to år i bedrift (2+2-modellen). Det er flere måter å komme i mål med et fag-/ svennebrev eller kompetansebrev.
Alternative løp for lærlinger og lærekandidater
Lærling 2 år | Lærling 3 år | Lærling 4 år |
Elev 2 år | Elev 1 år | Elev 0 år |
Full opplæring i bedrift
Du kan ta full opplæring i bedrift. Opplæringstiden blir da 4 år i de fleste fag. Du trenger en godkjent lærebedrift som kan ta ansvar for opplæringen. Er du lærling vil det være krav om fellesfag. De får du tilbud om å ta på Lærlingskolen underveis i læretiden. Du må også bestå en Vg3-eksamen i lærefaget før du kan gå opp til den praktiske fagprøven. Er du lærekandidat slipper du fellesfag og Vg3-eksamen.
Vekslingsmodeller i fagopplæring
Hovedmodellen for yrkesfag er to år i skole etterfulgt av to år i bedrift (2+2-modellen). Vekslingsmodeller skiller seg fra dette ved at læretiden starter tidligere og opplæringen i skole og i bedrift veksler oftere. Ellers er opplæringen lik som hovedmodellen ved at den går over fire år, har samme læreplan og samme fordeling mellom fellesfag og programfag. Mengden tid i skole og i bedrift er også den samme som for hovedmodellen. Det er kun noen få skoler i fylket som har tilbud om vekslingsmodeller. Du finner informasjon på skolenes nettsider.