Slik søker du læreplass
Hvordan søker du læreplass?
Søknadsfristen er 1. mars for lærlinger og 1. februar for lærekandidater. Selv om du søker læreplass på annen måte, må du alltid registrere deg som søker på vigo.no.
Fylkeskommunen videreformidler søknaden din til bedrifter som er godkjent i lærefaget. I tillegg kan du søke direkte til bedriften du vil jobbe i (gjelder ikke deg som søker kommunale læreplasser).
Husk CV og søknad.
Vis initiativ ovenfor bedriftene!
De fleste finner læreplass i løpet av Vg1 og Vg2 gjennom faget yrkesfaglig fordypning. Har du hatt praksis på Vg1 eller Vg2 i en bedrift som du gjerne vil tilbake til, eller vet du om en bedrift du kunne tenke deg å jobbe i? Ta ansvar, vis interesse og kontakt bedriftene direkte. Det er viktig at du fremstår fra din beste side når du er i praksis, i søknad, CV og intervju.
En læreplass blir ikke tildelt slik som en skoleplass, og du har ingen garanti for at du får en læreplass kun gjennom å søke på vigo.no. Lærebedriften bestemmer hvem de vil ansette.
Oversikt over lærebedrifter i Telemark fylkeskommune finner du på vilbli.no.
Lån og stipend
Når du har fått avtale om lærekontrakt, og denne er godkjent av fylkeskommunen, kan du søke om lån og stipend i Lånekassen. Kontrakten er godkjent når du og lærebedriften har signert elektronisk, og du har fått SMS fra fylkeskommunen med lenke til lærekontrakten.
Informasjon om lån og stipend finner du på lanekassen.no
Les mer om lærling/lærekandidat på vilbli.no
Signer lærekontrakten med digital signatur
Når lærebedriften og du er enige om å skrive lærekontrakt, får du en SMS om digital signering. Avsender er Difi Norge Posten. Logg deg på med elektronisk ID. I tillegg må du signere med elektronisk ID.
Du kan selv redigere dine opplysninger om mobiltelefon, e-post og bostedsadresse på vigo.no.
Du får ny SMS når lærebedriften og fylkeskommunen har signert, og kontrakten er godkjent. Da finner du lærekontrakten din på din profil på vigo.no.
Lærekontrakt etter vg1? Om fagene du trenger
Dersom vi får nok interesserte søkere, vil Telemark fylkeskommune legge til rette for at fellesfagene norsk og samfunnsfag kan tas flere steder i fylket. Dette gjelder for de som går ut i lære etter vg1.
Følgende skoler tilbyr dette:
- Hjalmar Johansen vgs
Tilbudet er til deg som har fullført vg1, har læreplass og som treger fellesfagene norsk og samfunnsfag på vg2. Opplæringen er planlagt å følge skoleåret 23/24 med oppstart i august.
Undervisningen legges i utgangpunktet til en dag i uken (dette vil kunne variere noe, men dagene skal være kjent i godt tid).
Målet er å legge bedre til rette for at fellesfagene kan tas nærmere bosted, for de lærlinger som går i lære etter vg1.
Forutsetning for oppstart: at det er minst 10 kandidater bekreftet knyttet til den enkelte skole gjennom en intensjonsavtale av læreplass innen midten av mai 2023.
Kan du søke læreplass selv om du har fullført videregående skole?
Du kan søke læreplass selv om du har fullført videregående skole. Det er ingen øvre aldersgrense for å søke opplæring i bedrift. Alle som søker i Vigo innenfor søknadsfristen 1. mars (1. februar for lærekandidater), vil bli formidlet ut til lærebedriftene på Vigo.
Hva må du gjøre?
Du må være aktiv og jobbe for å få læreplass selv. Når du har fått kontakt med en aktuell lærebedrift og dere er blitt enige om å tegne kontrakt om læreplass, må bedriften eller opplæringskontoret søke om lærekontrakt. Har du spørsmål ta kontakt med dem eller fagopplaring@telemarkfylke.no
Hva skjer hvis du ikke får læreplass?
Alle kvalifiserte søkere som ikke har fått læreplass innen august, vil få tilbud om å fullføre utdanningen sin med Vg3 fagopplæring. Da har en av de videregående skolene ansvar for opplæringen, men mesteparten av opplærlingen skal foregå i praksis i bedrift. Opplæringen gir grunnlag for å gå opp til samme fag-/svenne- eller kompetanseprøve som andre lærlinger/lærekandidater.
For å få tilbudet må du ha:
- søkt læreplass i vigo.no
- ungdomsrett, voksenrett eller fullføringsrett
- bestått vg1 og vg2 (du må ha bestått i alle programfag, men kan ha karakteren 1 i inntil to fellesfag). OBS: Er du lærekandidat? I så fall trenger du ikke å ha bestått vg1 og vg2.
De søkerene som er aktuelle for Vg3 fagopplæring vil bli ringt opp andre eller tredje uken i august og få mer informasjon om dette.
Før alternativ Vg3 fagopplæring starter må man gå kurset Veien videre.
Oppstart Veien videre: 26. august 2024
Oppstart Alternativ Vg3 fagopplæring: innen 1. oktober 2024
Kommune du bor i | Kontaktsted |
Skien, Porsgrunn, Kragerø, Bamble, Siljan, Drangedal |
Talenthuset i Skien Helsearbeiderfaget: Søkere til helsearbeiderfaget vil få tilbud fra Bamble videregående skole |
Notodden, Midt-Telemark, Nome, Nissedal, Kviteseid, Seljord, Hjartdal, Tinn, Vinje, Tokke, Fyresdal |
Notodden videregående skole, avdeling Notodden Ressurssenter |
Alle kommuner | Søkere til tømrerfaget vil få tilbud fra Skogmo videregående skole |
Kurset Veien videre
Før tilbudet om Vg3 fagopplæring starter, vil det være en avklaringsperiode på 4 uker med et kurs som heter Veien videre. Her vil fokus være å fortsatt arbeide for å få læreplass/opplæringsplass, men også å bli klar for alternativ vg3 gjennom f.eks. å skaffe praksisplass. I tillegg vil du få en del kurs og informasjon som skal sette deg i stand til å bli klar for arbeidslivet og veien videre. Oppstart for kurset Veien videre er 26. august 2024.
Vg3 fagopplæring
Vg3 fagopplæring er ikke et søkbart tilbud, men gis som et alternativ til søkere som står uten læreplass/opplæringsplass i bedrift i august. Oppstart av Vg3 fagopplæring er etter at du har gjennomført kurset Veien videre. For noen fagområder kan det starte tidligere. Opplæringen skal så langt det er mulig være en kombinasjon av praksis i bedrift, og der opplæringstilbudet blir gitt. Praksis i bedrift kan være nær hjemmet ditt hvis det er mulig.
Kort om ordningen:
- Du får tilbud om Vg3 fagopplæring i et lærefag som bygger på bestått Vg2 programområde.
- Du inngår en avtale om opplæring i Vg3 fagopplæring i skole og har elevstatus
- Du får ikke lønn, men har rettigheter i Lånekassen
- Du følger samme læreplan som lærlinger i bedrift
- Du følger arbeidsåret, ikke skolens ferier
- Opplæringen skal så langt det er mulig kombineres med praksis i bedrift
- Opplæringstiden er 15 måneder (20 måneder for fag med lengre læretid)
- Det kan tegnes en lære-/opplæringskontrakt innen halve avtaletiden i alternativ vg3
- Opplæringen avsluttes med en fag-/ svenneprøve eller kompetanseprøve. Den vurderes av samme prøvenemnd og etter samme kriterier som ordinære lærlinger/lærekandidater
- Dersom du består prøven, får du et fag-/svennebrev eller kompetansebevis
Oppstart for Vg3 fagopplæring er innen 1. oktober 2024. De som blir ringt opp og starter på kurset Veien videre vil få nærmere informasjon om konkret dato.