Verdig markering av 22. juli

Elevrådsstyret holdt minneord
Elevrådsstyret holdt minneord

Av:

Anne Stine Midtgarden

Publisert:

16.09.2021

Oppdatert:

16.09.2021 kl.11:08

Onsdag 15. september markerte skolen at det er ti år siden terrorangrepene på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Klassene har vært gjennom et undervisningsopplegg om dette, og som en avrunding ble klassene samlet til en felles markering.

Elevrådsstyret holdt hver sin lille tale, og en minnebok var lagt fram. Der kunne alle skrive ned sine tanker om 22. juli. I bakgrunnen gikk en presentasjon med klipp fra tekster om det som skjedde. Skolens nyvalgte elevrådsstyre hadde sammen med skolens administrasjon laget en verdig markering.

Vi må aldri glemme

Det er viktig å ikke glemme, sier Emma i elevrådsstyret. - Vi vet hva som skjedde og må lære av historien. Ikke alle elever har hatt like mye om angrepet i undervisningen, så derfor er det bra å ha en slik markering.. For alle dem som døde 22. juli og for alle dem som har kjempet seg videre i livet kan vi være en stemme. En stemme for å fortelle hvor viktig det er å ta vare på demokratiet og friheten vi har i Norge.

Dette skjedde for ti år siden, og i 2011 var dagens elever barn på 6 år og oppover. En elev forteller at hun var på ferie i utlandet med familien. Hun skjønte ganske snart på de voksne at noe var annerledes, men forsto ikke hva det var. Moren hennes gråt fordi hun hadde selv vært på Utøya. En annen elev forteller at hun ikke husker noe fra 22. juli 2011 og er litt lei seg for det.

Minneord fra elevrådsstyret

Ja, som vi alle vet så var denne dagen den mest tragiske som noen gang har skjedd i Norge. Ganske sterk dag der noen er mer preget og såret enn andre, men likvel må vi være her for hverandre og stå sammen. For at det skal gå, så har vi i dag på Hjalmar Johansen videregående skole en 10-års markering for disse uskyldige, tapte liv. Vi vil gjerne minne disse uskyldige tapte. Vi vil gjerne minnes disse fine folka ved at dere som vil kan skrive ned noen fine og tankefulle ord i denne boka. Boka vil bli spart på. Gi dere selv en tilhørighet og trygg følelse på at dere aldri vil glemme dem.

Golan

22. juli 20211 kan vi trygt si at er en av de verste dagene i Norge på flere tiår. Det var en tragisk dag hvor vi mistet mange med potensiale til å påvirke samfunnet til det bedre. Hendelsene påvirket ikke bare famileier og venner til de berørte, men også en hel befolkning. Er det en ting jeg aldri vil glemmer, så er det bildet av alle blomstene og minnegjenstandene som ble lagt ned i Oslo dager etter angrepene. Nå må vi stå sammen og samarbeide for å forhindre at noe slik skjer igjen. Bry seg om andre og å være der for de som har det vanskelig tror jeg er nøkkelord for å få dette til.

Olav

Aleksander Aas Eriksen, 16 år, Guro Vartdal Håvoll, 18 år, Johannes Buø, 14 år. Dette er  ikke bare navn på en minnetavle. Bak disse navnene var faktiske mennesker med historie og liv og følelser som du og jeg. Men disse fikk dessverre ingen fremtid. De var blant de 77  som mistet livet 22. juli 2011 og de ble drept fordi de var med i AUF. De var politisk aktive fordi de ville delta i samfunnet og bli hørt.  Vi  er alle del av et samfunn. Vær en positiv kraft i det samfunnet, vis at du bryr deg, engasjer deg. Du trenger ikke å være politiker, men bruk stemmen din så du også kan bli hørt til det beste for samfunnet. Aleksander, Guro og Johannes, og de 74 andre som døde 22. juli kan aldri bruke stemmen sin igjen. Vi må snakke for dem. 

Emma

Alle VG1-klassene var samlet i fellesarealet. Andre klasser fulgte med på Teams.

For mange er det fint å skrive noen ord i en minnebok for skolens markering av at det er 10 år siden tragedien på Utøya.

Elevrådsstyret hadde skrevet hver sin lille tale for å minnes ofrene den 22. juli 2011.

En rose og en plakat med navn og alder for alle ofrene.