Karoline Liberg (25) - en av skolens mange nytilsatte lærere

NYUTDANNET: Karoline Liberg har jobbet fulltid som lærer i ett år, og har ikke angret på yrkesvalget sitt. Nå elsker hun til og med nynorsk. Foto: Frida Bergendal Ytterbø

Publisert:

25.09.2022

Oppdatert:

29.01.2024 kl.09:06

For et knapt år siden var Karoline Liberg (25) nyutdannet lektor, klar for sin første heltidsjobb. Hun var spent på om alderen hennes ville påvirke jobben, men så langt stortrives hun på Notodden videregående skole.

Karoline er ikke en person som gjør noe uten en hensikt. Da hun var ferdig på videregående gikk hun rett til lektorutdanningen som hun tok i Tromsø. Fem år senere landet den nyutdannede vestfoldingen jobben på Notodden.

– Jeg turte egentlig ikke ta et friår eller et år på folkehøgskole. Jeg var kanskje litt redd for å bli for glad i den friheten, sier norsklæreren Karoline i en spøkende tone.

Oppdaget norskfaget på nytt under studiene

Da hun selv var elev, som ikke er altfor lenge siden, var hun ikke spesielt glad i norsk. Hun beskriver seg selv som en helt gjennomsnittlig elev. Det var først da hun begynte å studere at kjærligheten for norskfaget dukket opp.

– Jeg hadde egentlig et annet hovedfag, men hadde norsk som andrefag. Da oppdaget jeg hvor kult og spennende det var, og endret retning. Nå har jeg jobbet i ett år, og trives utrolig godt med det valget, legger hun til.

Det å tre inn i rollen som lærer for første gang var en ganske snodig følelse for henne. Fra å ha vært student og i praksis til å gå inn i en slags sjefsrolle var noe hun måtte bli vant til.

imageq3nz.png

GODT MILJØ: Arbeidsmiljøet og gode kolleger gjør arbeidshverdagen veldig positiv. Foto: Frida Bergendal Ytterbø

 

Husker godt den første dagen

– Jeg husker den første dagen på jobb skikkelig godt. Denne skolen er jo en labyrint, og jeg hadde ikke peiling på hvor jeg skulle gå. Da jeg gikk inn i klasserommet spurte jeg om det var riktig, og så rakk en opp hånda og sa nei. Men han tullet bare med meg, jeg hadde kommet til riktig plass, ler hun.

Da Karoline skrev masteren sin søkte hun på mange jobber samtidig. Etter mange år i Tromsø lengtet hun tilbake til Østlandet, både på grunn av familien og været. Da hun fikk napp på Notodden, og intervjuet var fullført, satt hun igjen med en god følelse. Notodden var heller ikke langt unna hjembyen Larvik.

– Førsteinntrykket var veldig godt – de snakket mye om det gode jobbmiljøet, noe som var viktig for meg. Når en er ung og skal ut i sin første «voksenjobb» vil man gjerne ha en god opplevelse. Jeg takket ja til jobben, skaffet med leilighet og kjøpte bil her i byen, forteller hun med et smil. Vanligvis går hun til og fra jobb, men bilen kommer godt med når hun skal hjem på besøk.

Gikk inn i en ny rolle

Hun kjente på spenning da hun skulle tre inn i jobben. Å være den yngste læreren på kontoret som ikke visste hvordan ting fungerte var en bekymring, men etter kort tid fant hun seg til rette blant kollegene sine.

– Jeg liker meg veldig godt her. Før jeg begynte å jobbe på skolen, visste jeg veldig lite om Notodden, så det var vært gøy å oppdage byen. Jeg liker at den ikke er så stor, men likevel ligger nært andre større byer. Jeg blir nok her en stund, understreker hun.

Karoline sier selv at hun er litt usikker på akkurat hva som drev henne til å bli lærer. Det var noe hun syntes hørtes fint ut, og det viste seg å stemme. Nå ser den unge læreren frem til flere gode arbeidsdager på Notodden.

 

Først publisert i Telen av  Frida Bergendal Ytterbø