Alkohol

Vi kan bli hekta på mye, men hvor går grensen for hva som er greit og hva som er urovekkende? Her finner du mer informasjon om bruk av alkohol.
Illustrasjonsfoto av spillavhengighet.
Avhengighet kan føre til mindre interesse for opplæring, jobb og fritidsinteresser. Det går utover innsatsen din og du risikerer dårligere resultater og mer fravær. Foto: Marcos Elihu Casillo Ramirez / iStock /Getty Images Plus

Når bruk går over til misbruk

Alkohol er det mest brukte rusmiddelet, både i Norge og i verden. Det rusgivende stoffet som finnes i øl, vin og brennevin heter etanol. Effekten er først og fremst sløvende og demper sentralnervesystemet, men ved lavt inntak har det en oppkvikkende effekt. 

Fakta om alkohol på rusinfo.no

Blir du ofte fullere enn planlagt? Bruker du mer penger på alkohol enn du hadde tenkt? Blir det mer alkohol enn du liker? Sjekk ut denne appen for tips: Drikkevett

Snakk med noen

Hvem kan jeg snakke med i fagopplæring om alkohol?

Du kan få hjelp med dine eventuelle utfordringer med alkohol samtidig som at du er lærling.

Helserådgiver
Alle skoler har helsesykepleier. Helsesykepleieren har taushetsplikt og du kan snakke med dem om blant annet alkohol. I fag- og yrkesopplæringen er det oppnevnt en helserådgiver som har samme funksjonen for lærlinger og lærekandidater. Du finner kontaktinformasjon til helserådgiver på denne nettsiden.

PP-tjenesten
PP-tjenesten er tilknyttet alle skolene og har taushetsplikt. PP-rådigiver kan hjelpe deg med å klare opplæringen din. PP-tjenesten kan være samtalepartner og hjelpe deg til rett hjelp. 

Fagrådgiver
Du kan snakke med fagrådgiver i ditt programområde om alkohol. Fagrådgiver kan hjelpe deg til å mestre opplæringen din.

Hvem kan jeg snakke med utenfor skolen? 

Helsestasjon for ungdom
Hvis du ønsker å snakke med noen om rusproblemer der du bor, kan helsestasjon for ungdom være et lurt sted å starte. Dette er et gratis tilbud i kommuner for ungdom mellom 13 og 20 år (noen steder opp til 24 år). Gå til din kommunes nettsider for å finne nærmeste helsestasjon. 

Les om hva helsestasjon for ungdom kan hjelpe deg med

Fastlege
Fastlegen din har taushetsplikt når du er over 16 år. Hvis du har problemer med rus kan fastlegen blant annet henvise deg videre til for eksempel avrusning eller til annen profesjonell hjelp.

Les om hvordan du kan få hjelp til innleggelse/behandling

Ruspoliklinikk
Du kan få behandling for rus og avhengighet ved en poliklinkk i fylket fra du er 15 år og oppover.
Henvisningen kan komme fra fastlege eller fra f.eks. helsestasjon, barnevern, rus og psykisk helseteam i kommunen din. 

Kjenner du på drikkepress? Du er ikke alene

Det er mange som kjenner på et press, men du er ikke alene om du ikke har lyst til å drikke eller ruse deg. Selv om det kan være vanskelig å sette grenser, kan det være til hjelp å tenkte igjennom og snakke om hva som er dine grenser før du går på fest.

Det kan også være nyttig å lese deg opp på rus og få gode argumenter fra for eksmepel rusinfo.no.

 

 

Publisert: 22.06.2022 Oppdatert: 08.02.2023 kl.12:08

Hva er avhengighet?

Avhengighet brukes i dagligspråket om noe en ikke klarer seg uten eller er overdrevent, nærmest tvangspreget opptatt av.

Du kan for eksempel bli avhengig av:

  • Alkohol og nikotin
  • Ulovlige rusmidler
  • Trening og doping
  • Gaming og sosiale medier
  • Porno og netthandel

Eksterne ressurser

Det finnes mange telefon- og chattjenester i Norge for deg som enten trenger akutt hjelp eller noen å prate med om rusproblemer.

Under har vi laget en oversikt over noen av dem: