Fordypningsoppgaven

Foto: Pixabay.com

Skal du i gang med fordypningsoppgave i norsk og lurer på hva du skal skrive om?

Fordypningsoppgaven i norsk på Vg3 er gjerne en av de største oppgavene du skal jobbe med i videregående opplæring.  Du skal ta utgangspunkt i et språklig, litterært eller annet norskfaglig tema. Du kan velge å fordype deg i språk- eller litteraturhistorie, samtidslitteratur, dialekter eller andre temaer.

Hva kan biblioteket bidra med?

Spør gjerne bibliotekaren om hjelp. Vi kan gi deg forslag til bøker og filmer samt hjelper deg med å finne sekundærlitteratur. Husk at vi også kan svare på spørsmål vedrørende sitering av kilder og oppsett av kildeliste (eller se Kildebruk).

Du kan få ekstra lang lånetid på bøker og filmer som du låner fra skolebiblioteket, som regel helt frem til fremføringsdagen. Si i fra til bibliotekar når du låner bøkene at de skal brukes til fordypningsemne. Bøker biblioteket ikke har, kan vi enten fjernlåne eller kjøpe inn.

Nedenfor finner du linker til gode hjelpesider på nett.

Gode hjelpesider på nett

Skal du skrive fordypningsoppgave i norsk?  Se gjerne denne videoen først. Fra Sølvberget bibliotek (videoene det refereres til finner du nedenfor).

Senja vgs  Stor og oppdatert temabank med tips om bøker, filmer etc., sortert på emner. Her får du også tips til sekundærlitteratur.

Sølvberget bibliotek  Nyttige tips om fordypningsoppgaven generelt, om ulike sjangrene og arbeid med problemstilling. Her finner du også en temabank.

Deichmanske bibliotek  Stor og oppdatert temabank med tips til bøker, filmer etc., sortert på emner. I tillegg får du tips til hvordan du lager en problemstilling samt hva som er lurt å tenke på mens du leser.

OsloMet har laget et nettlesikon for litteratur og medier. Her finnes det masse nyttig om sjangre, litteraturhistoriske perioder mm.

Skal du skrive om en bok innen sjangeren fantasy eller krim så anbefales Lesersørvis sine sider.

 

Videoer

Bibliotekar Sofie B. Andersen fra Sølvberget bibliotek og kulturhus har laget videoer om diverse temaer/sjangre. Videoene er laget i 2020, det kommer stadig nye. Søk på YouTube: Sølvberget fordypningsoppgave.

Fordypningsoppgave i norsk: Våre beste tips

Fordypningsoppgaven: Dystopier

Fordypningsoppgaven: Science fiction

Fordypningsoppgaven: Noveller

Fordypningsoppgaven: Krim

Fordypningsoppgaven: Grøss- og skrekklitteratur

Fordypningsoppgave: Dramatikk

Fordypningsoppgaven: Lyrikk

Publisert: 29.09.2020 Oppdatert: 10.01.2023 kl.10:26