Oppgaveskriving

Foto: Pixabay.com

Akademisk skriving

Ett av målene med fagfornyelsen er å gjøre elevene mer studieforberedt. Ved siden av kildekritikk og kildehenvisning vektlegger den nye læreplanen også at eleven skal lære å skrive akademiske tekster, også kalt fagtekster.

Fagtekst eller fagartikkel, er en teksttype som blir brukt i mange fag i videregående skole, og på universitet og høgskoler. Typiske kjennetegn for en fagtekst er at den er objektiv, basert på fakta, og ofte prøver å se en sak fra flere sider. I tillegg er kildene som blir brukt troverdige og pålitelige.

Nedenfor finner du linker til gode nettressurser som kan hjelpe deg med oppgaveskriving.

Nettressurser

Femavsnittsmetoden er en god oppskrift på hvordan du kan strukturere mange teksttyper. Fra NDLA.

Hvordan skrive en fagartikkel – kort forklart Fra Intertekst vg1.

Å skrive en fagartikkel Fagartikkel er den vanligste sjangeren du skriver i skolen, både i norskfaget og andre fag. Her får du gode tips fra NDLA.

Skriveregler og råd om rettskriving og tegnsetting Fra Korrekturavdelingen.no

«Å gjøre rede for/grei ut» og «Å drøfte» er verb som går igjen i mange skriveoppgaver, i mange fag. Videoene gir tips om hvordan du kan strukturere slike oppgaver. Husk at det vil være noe forskjell fra fag til fag. Laget av Joachim Laberg, lærer ved Nordahl Grieg vgs.

Video: 6 tips til «Grei ut-oppgave»

Video: 6 tips til «Drøftingsoppgave»

Ressursene nedenfor er laget for studenter på høgskole- og universitetsnivå, men brukes også i videregående skole. Prinsippene er stort sett de samme som på videregående skole, men oppgavene er ofte større og mer avanserte. La deg gjerne inspirere!

Kom i gang med å skrive Fra Søk & Skriv.

Argumentere, redegjøre og drøfte Fra Søk & Skriv. Hvordan strukturerer man drøftningsoppgaver? Hva betyr å gjøre rede for?

Akademisk språk og stil Fra Søk & Skriv. Konkrete tips og råd om språk og stil. Kan jeg skrive «jeg»? Hvem skriver du for?

Podkasten om akademisk skriving Skrivetips rett på øret. Særlig episodene 7, 8, 10 og 11. Laget av bibliotekene ved UiS, HiØ og Nord Universitet. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Råd om oppgaveskriving Fra NTNU.

Publisert: 02.12.2020 Oppdatert: 12.01.2023 kl.15:04