Sikkerhetsuka

En gruppe elever og en gravemarkin
Foto: Anleggsmaskinen

Publisert:

21.10.2021

Oppdatert:

16.02.2023 kl.11:22

Som første skole i landet gjennomførte Nome videregående skole en egen sikkerhetsuke.

I samarbeid med IA-programmet for bygg og anlegg, Stein Egil Ødegård ved opplæringskontoret for bygg og bergverk (OKAB) Buskerud, Vestfold og Telemark, og Maskinentreprenørenes forbund (MEF) fikk vi til å lage et unikt tilbud til våre elever.

Elever fra anleggsteknikk, anleggsgartner, skogbruk og anleggsmaskinmekaniker fikk i starten av skoleåret bli med på det vi kaller Sikkerhetsuka. Meningen er å gi elevene en grunnleggende forståelse av sikkerhet, og bevisstgjøre de på farer og risiko som de kan komme til å møte i arbeidslivet.

Ifølge Arbeidstilsynet omkommer det hvert år 10-12 personer i bygg og anlegg, 100 personer får varige mèn og det skjer ca. 8000 skader som fører til fravær i kortere eller lengre perioder. Så det er ingen tvil om at forebyggende arbeid er viktig.

Sikkerhetsuka består av både teori og praksis. Det var fokus blant annet på risikovurderinger, sikker jobbanalyse, ergonomi og generell forebygging av ulykker. Også praktiske utfordringer ble demonstrert på ulike stasjoner, slik som byggegrop, veiarbeid, skogsmaskiner etc.

Denne videoen viser litt fra de ulike aktivitetene elevene fikk være med på.

Filmen er laget av Godtsagt.no