Dronefaget

bilde av en kvinne som styrer en drone.
Foto: James Fountain

Publisert:

05.06.2024

Oppdatert:

06.06.2024 kl.10:46

Dronefaget på Nome vgs

Oppstart: 02.09.24

Plasser: 6


Behov for droneoperatører

Som droneteknologien utvikler seg, blir det stadig flere bruksområder for droneteknologi. Mange av oppgavene som tradisjonelt har blitt utført med fly eller helikopter, erstattes nå med drone-teknologi. Følgende er en liste over bedrifter og organisasjoner som benytter droneteknologi til å løse ulike oppgaver:

  • Forsvaret
  • Politiet
  • Redningstjenester
  • Olje- og gassindustrien
  • Landbruket
  • Media og journalistikk
  • Teknologi- og ingeniørselskaper som Statens Vegvesen
  • Vygruppen

 

Undervisningen vil foregå i 4 deler

 

Steg 1 - Undervisning i flykategorien «Åpen» og enkle droneoperasjoner

Steg 2 - Undervisning i flykategorien «Spesifikk» og komplekse droneoperasjoner

Steg 3 - Opplæring i datainnsamling og bearbeiding av data og utplassering

Steg 4 - Bli godkjent i risikovurdering av Spesifikk-operasjoner

 

Hva forventes det av deg som deltaker?

Det forventes at deltakerne bruker tid på å lese om dronereguleringer, luftromsprinsipper og sikkerhetsreglene. Dette er kanskje den mest krevende delen av utdanningen for de fleste. Det kreves også at du fra dag én har en ansvarlig holdning til bruk av droneteknologi og bruk av det norske luftrommet. På dette kurset er du ikke en hobbyflyger. Man begynner å fly på en profesjonell måte fra dag én. Når du skal fly større droner i Spesifik-kategorien, har du nesten like mye ansvar som en vanlig fly- eller helikopterpilot, og deltakerne forventes å oppføre seg deretter.

Det forventes at du gjennom utdanningsløpet utvikler gode leseferdigheter for å kunne bestå eksamen, og for å lykkes på SORA-nivået må du også ha utviklet gode skriveferdigheter i tillegg til en systematisk og analytisk tenkemåte. Datakunnskaper er også nødvendig for å lære å bearbeide data fra droneteknologi. Det forventes at du selv skal, ved hjelp av Nome vgs, undersøke dronbransjen for å finne ut hvilken type operasjoner du har lyst å bli god på.
Til slutt er gode engelskkunnskaper nødvendig. Alle land over hele verden bruker engelsk til å kommunisere når de benytter luftrommet. I tillegg er de europeiske reguleringene vi flyr i tråd med skrevet på engelsk.

 

Hva kan utdanningen brukes til?

Utdanningen vil gi deg et fagbrev på droneoperatørnivået. Det betyr at du kan planlegge, dokumentere, gjennomføre og evaluere komplekse droneoperasjoner. Alle selskaper i Norge som driver med droneteknologi ser etter slik kompetanse, spesielt for fremtidig utvikling av nye bruksområder for droneteknologi.
For de som gjennomfører SORA vil du besitte kompetanse som noen av Norges viktigste institusjoner ser etter for investering i fremtiden.